Pestki słonecznika posiadają wiele wartości odżywczych i zawierają fitosterole, które obniżają poziom złego cholesterolu, a także chronią nas przed wieloma groźnymi chorobami. Są skarbnicą ważnych dla człowieka mikro i makroelementów, dlatego warto włączyć je do naszego codziennego menu.
Prażony słonecznik – smaczny dodatek do dań
Oprócz właściwości zdrowotnych, nasiona słonecznika znajdują zastosowanie w świecie kulinarnym. Cieszą się uznaniem nie tylko jako przekąska, ale także jako składnik podkręcający walory smakowe wielu potraw. Jednym z najpopularniejszych i najchętniej wybieranych sposobów serwowania słonecznika jest prażony słonecznik. Doskonale sprawdza się w formie słonego lub słodkiego smakołyku, a także jest znakomitym dodatkiem do makaronów, kasz, sałatek, surówek, słodkich deserów i wielu innych potraw w kulturach na całym świecie. Prażenie słonecznika wzmacnia jego smak, aromat i nadaje aromatyczną, jakże charakterystyczną goryczkę.
Jak uprażyć słonecznik? Poznaj najlepsze sposoby!
Na pewno nie każdy wie jak uprażyć słonecznik. Czy prażenie słonecznika jest trudne? Otóż nie. Sam proces jest bardzo prosty i każdy może z łatwością samodzielnie przygotować prażone pestki słonecznika we własnej kuchni.
Prażenie słonecznika na patelni
Jak uprażyć słonecznik aby był smaczny i aromatyczny? Prażony słonecznik możemy uzyskać na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest prażenie słonecznika na patelni. Jest to chyba najpopularniejsza z metod. Ziarna wysypujemy na suchą, czystą patelnię. Najczęściej w takiej ilości, by pokryły one całkowicie dno naczynia. Podgrzewamy patelnię na małym ogniu i czekamy kilka minut do momentu, aż nasz słonecznik zacznie nabierać koloru. Następnie mieszamy, lub potrząsamy patelnią kilkakrotnie tak, by ziarna opiekły się ze wszystkich stron. Musimy być przy tym czujni i rozpocząć mieszanie, zanim ziarna zaczną się przypalać! Kiedy nasz słonecznik nabrał już lekko brązowego koloru i zaczął intensywnie pachnieć, to znak, że możemy wysypać go na talerz, do miseczki, bądź bezpośrednio na danie.
Prażony słonecznik z piekarnika
Prażony słonecznik przygotujemy również w piekarniku. Jest to tak samo szybka i prosta metoda. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy dowolną ilość ziaren. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do około 220 stopni Celsjusza i prażymy ok. 8 minut. W międzyczasie należy sprawdzać, czy pestki nie zarumieniły się już zbyt mocno.
Warto wspomnieć, że niektórzy przed prażeniem polewają ziarna odrobiną oleju, a dopiero potem wykładają na blachę, czy patelnię. Słonecznik prażony w ten sposób jest o wiele bardziej kaloryczny. Nie jest to jednak czynność konieczna, a dla wielu wręcz zbędna. Pamiętajmy, że słonecznik łatwo jest przypalić, dlatego podczas prażenia musimy być czujni. Jeśli nie jesteśmy pewni jak się do tego zabrać, warto wcześniej przeczytać kilka porad, które podpowiedzą jak uprażyć słonecznik.
Jak uprażyć słonecznik w łupinach?
Wielu smakoszy nie wyobraża sobie jedzenia ziaren słonecznika bez rytualnego wyłuskiwania ich z łupin, co jest bardzo wciągającą czynnością. Jak uprażyć słonecznik w łupinach? Sprawa ma się identycznie, jak w przypadku gołych ziaren. Prażymy na patelni, bądź w piekarniku do momentu, aż łupiny zaczną nabierać charakterystycznego koloru. Potrwa to nieco dłużej, niż prażenie samych nasion, ale efekt również będzie pyszny i aromatyczny.
Ważna uwaga – pamiętajmy, że prażony słonecznik jest bardzo gorący, dlatego musimy wykazać się odrobiną cierpliwości i dać mu chwilę na ostygnięcie, zanim zaczniemy cieszyć się naszą pyszną przekąską.
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porazka nigdy nie jest totalna. Liczy sie tylko odwaga i waleczne serce. Sir. W. Churchill Adaptation by ITI Systems