Pakowanie próżniowe żywności – wady i zalety

Pakowanie próżniowe żywności - wady i zalety

Próżniowe pakowanie żywności polega na przechowywaniu jej w odpowiednich opakowaniach, na przykład workach foliowych lub słoikach, z których odessane zostało powietrze, a w niektórych przypadkach – także nadmiar wilgoci. Czasem zależy nam na tym, by przechowywany przez dłuższy czas produkt żywnościowy zachował odpowiednią wilgotność, bo „soczystość” danego produktu wpływa też na jego smak.

W innych sytuacjach, jak pakowanie próżniowe mięsa, ta forma przechowywania pozbawia mięsa nadmiaru niechcianej wody. Wtedy do pakowania, oprócz standardowego odessania powietrza przy pomocy pakowarki, stosuje się specjalne worki wyposażone w taśmy zapewniające wchłonięcie nadmiaru wilgoci.

Pakowanie próżniowe – wady i zalety

Do najważniejszych zalet, jakie zapewnia hermetyczne pakowanie żywności, należą przede wszystkim:

  • wydłużenie terminu przydatności do spożycia produktów żywnościowych,
  • zachowanie świeżości żywności przez dłuższy okres czasu,
  • ochrona żywności przed bakteriami, pleśnią i dostępem insektów,
  • ochrona produktów tłustych przed zepsuciem (wskutek rozwarstwienia oleju),
  • utrwalenie w żywności wartości odżywczych,
  • zachowanie smaku, aromatu i koloru produktów,
  • umożliwienie marynowania pakowanych produktów w późniejszym terminie oraz dłuższego leżakowania – w przypadku mięsa i ryb,
  • zapewnienie wilgotności adekwatnej dla danego produktu: dla produktów suchych – zapobieżenie ich wilgotnieniu, a w przypadku produktów mokrych – ochrona przed ich wysychaniem.

Pakowanie próżniowe ma też swoje wady, a do największych z nich należą:

dość wysokie koszty związane z koniecznością zakupu urządzenia do pakowania próżniowego oraz koniecznych do tego celu opakowań,

generowanie opakowań foliowych, które są trudne do przetworzenia, a zalegając obciążają środowisko naturalne i przyczyniają się do zmniejszenia plonów rolnych,

konieczność przechowywania niektórych, pakowanych próżniowo produktów, w lodówkach, połączone z pamięcią o tym, że różne produkty żywnościowe powinny być przechowywane w zróżnicowanych: temperaturze, wilgotności oraz w różnych okresach czasu, na przykład: owoce – przez 1-2 tygodnie, warzywa – przez 2-3 tygodnie, żółty ser – przez 2 miesiące.

Pakowanie próżniowe w domu

Ta forma utrwalenia świeżości i jakości produktów żywnościowych nie jest zarezerwowana wyłącznie dla producentów żywności. Z równym powodzeniem można ją zastosować także w warunkach domowych. Koszt kompaktowego urządzenia do pakowania próżniowego zaczyna się w okolicach około 100 złotych, więc jego zakup nie obciąży domowego budżetu w nadmiernym stopniu, a korzyści takiego rozwiązania szybko pokryją koszty marnowanej wcześniej żywności. W przypadku większej rodziny, podtrzymując tradycje wykonywania zimowych przetworów marynowanych lub w innych sytuacjach, gdzie utrwalanie żywności staje się potrzebą bardziej masową jak na warunki domowe, warto pokusić się o modele urządzeń bardziej zaawansowanych, których koszt może sięgnąć 2000 złotych. Decydując się na tę formę utrwalania żywności, warto też zatroszczyć się o jakość folii użytej do pakowania – im grubsza folia, tym lepsza.